In 2000 hebben alle (toenmalige) 189 lidstaten van de VN de Millenniumverklaring getekend.
De meeste doelen zijn voor de meeste landen haalbaar. Maar in sommige landen zoals Soedan, Niger en Mali wordt dat heel lastig. De UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de VN, heeft in juni 2010 in een
rapport acht actiepunten geformuleerd, waarmee de achterstanden kunnen worden weggewerkt.
In de
Millenniumdoelen Atlas vind je een helder overzicht van de stand van zaken per millenniumdoel en per land.
De 8 millenniumdoelen (goals) zijn abstracter geformuleerd dan de subdoelstellingen (targets) daaronder. Millenniumdoel 4 luidt bijvoorbeeld ‘Verminder kindersterfte’. De target onder deze doelstelling is concreter: ‘Verminder tussen 1990 en 2015 het kindersterftecijfer onder de vijf met tweederde’. Ieder millenniumdoel heeft zo één of meerdere subdoelstellingen.
Aan de targets zijn in totaal 58 indicatoren gekoppeld, waarmee de voortgang op de millenniumdoelen kan worden gemeten. Indicatoren voor millenniumdoel 4 zijn onder meer het sterftecijfer onder de 5 en het percentage éénjarigen dat is ingeënt tegen de mazelen.
Volgens Europees opinie-onderzoek heeft 64 procent van de Nederlanders wel eens gehoord van de millenniumdoelen. Lees meer hierover in
Bekendheid millenniumdoelen.
Eind 2003 gaf Eveline Herfkens, VN-coördinator van de Millenniumdoelencampagne, een toespraak waarin deze relatie duidelijk naar voren kwam: “
Werken aan millenniumdoelstellingen is werken aan mensenrechten“. Volgens Herfkens is de essentie van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens de verhoging van de kwaliteit van het menselijk bestaan en is de essentie van armoedebestrijding precies dezelfde. Wie armoede bestrijdt werkt aan mensenrechten en wie aan mensenrechten wil werken kan niet om armoede heen.
De voortgang op de millenniumdoelen wordt op wereldschaal gemeten. Dat betekent dus dat de doelen op wereldniveau gehaald kunnen worden, terwijl sommige landen nog hopeloos achterlopen. Zo zal het eerste doel – halvering van de armoede – zeer waarschijnlijk worden gehaald dankzij de enorme winst in China. Maar verschillende landen in sub-Sahara Afrika zullen dit doel bij lange na niet halen.
Verschillende tips om een bijdrage te leveren aan de realisering van de millenniumdoelen vind je
hier. Je kunt ook zelf een project starten. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een expositie, het ontwikkelen van lesmateriaal of het ondersteunen van een gezondheidsproject. Meer informatie over voorbeelden van projecten vind je op
de site van NCDO en bezoek ook eens de website van
EEN.
In principe zijn alle landen verantwoordelijk voor het (helpen) halen van de millenniumdoelen. Alleen hebben de landen daar in 2000 nauwelijks consequenties aan verbonden; ze kunnen dus niet ‘bestraft’ worden als zij de doelen niet halen. Het gaat in de praktijk vooral om goede voornemens bij de millenniumdoelen. Dat is gelijk ook de belangrijkste kritiek op de doelen: als niemand erop afgerekend kan worden, wat zijn de doelen dan nog waard? Gelukkig gebeurt er ook heel veel zonder harde afspraken, en kom je met serieuze voornemens ook een heel eind. Zo is de afgelopen jaren al heel veel bereikt (zie de
Millenniumdoelenatlas) en liggen veel landen op schema voor 2015.
Mochten de millenniumdoelen niet gehaald worden (en dat is voor een aantal Afrikaanse landen zeer waarschijnlijk) zal er rond 2015 vermoedelijk een nieuw internationaal actieplan worden geformuleerd om de achterstand zo snel mogelijk weg te werken. Dan zullen de staten weer bij elkaar komen om te praten over nieuwe afspraken.